vineri, 27 noiembrie 2015

La spovedanie, preotul nu ne judecă, și nici nu-și face vreo impresie despre noi

Protoprezbiter Matei Vulcănescu, preotul comunității românești din Pireu, Atena, a vorbit despre una dintre marile capcane legate de spovedanie.
"Mulţi creştini nu merg să se spovedească pentru că "nu au postit în prealabil" Aceasta este o mare înşelare a diavolului. Ca să te spovedești NU e nevoie să posteşti. La spovedanie venim atunci când suntem cei mai mari păcătoşi, nu atunci "când postim". La spovedanie venim ca fiul risipitor din Evanghelie, după ce am cheltuit averea noastră cu curvele, devenind sclavii patimilor, atunci trebuie să venim la spovedanie, când am ucis, când suntem în negura păcatului, atunci trebuie să venim la spovedanie", a spus preotul. "Spovedania nu e o formalitate pentru care ar trebui să îndeplinim un "ritual al unui post". La spovedanie venim atunci când urlăm de durere, cu mâinile pline de sânge de om pe care l-am omorât, la spovedanie venim mânjiţi de curvii, la spovedanie venim târându-ne şi mirosind a băutură şi ţigări, sau înțepați cu ace de heroină. La spovedanie nu se vine pentru că postim, la spovedanie se vine tocmai pentru că nu postim, tocmai pentru că suntem departe, pentru că ne chinuie patimile şi poftele şi vărsăm înaitea duhovnicului toată murdăria, ca Maşina de Spălat Duhovnicească să înceapă să funcţioneze şi să spele tot ce mărturisim cu părere de rău, cu sinceritate şi fără ruşine. Dacă ne gândim că o să ne judece preotul pentru păcatele făcute, nu suntem departe de fariseii care voiau să pară sfinţi înaintea oamenilor. Preotul nu ne judecă, el este maşină de spălat păcate! Fără el păcatele nu se iartă, el ne ascultă fără a ne judeca! Fără a-şi face vreo impresie despre noi, pur şi simplu, el ne ascultă, ne dă leacul de vindecare, ne spală rănile sufleteşti şi ne duce la "casa de oaspeţi" care este Biserica şi ne dă medicamentul cel bun care este Trupul şi Sângele lui Hristos", a mai zis Matei Vulcănescu. ( http://www.dcnews.ro)

joi, 26 noiembrie 2015

De Crăciun, fii creștin!

In această perioadă adunăm la Bisericuță: alimente neperisabile , dulciuri sau bani, pentru ca, în preajma praznicului Nașterii Domnului, să aducem bucurie în mai multe familii cu diferite probleme. Cei doritori pot să sprijine această inițiativă până în 13. 12. a.c.

miercuri, 25 noiembrie 2015

Seară de colind

Astă seară de la ora 18.00, este prima seară de colind din acest post. Haide și tu, să ne bucurăm de colinde.

luni, 23 noiembrie 2015

„Cele şapte reguli valabile pentru o ceartă corectă şi cinstită”

1. Înainte să răbufnească o ceartă, asiguraţi-vă amândoi câ momentul este cel mai potrivit. 2. Nu uitaţi că fiecare ceartă are ca scop final înţelegerea mai profundă a celuilalt. 3. Controlați-vă adesea armele, pentru a vă asigura că nu sunt periculoase. 4. Străduiţi-vă să coborâţi, nu să ridicaţi tonul vocii voastre. 5. Nu vă certaţi niciodată în public şi nu faceţi cunoscute celorlalţi problemele voastre personale. 6. Să fim pregătiţi pentru reconciliere, atunci când unul va spune „stop”. 7. Când mergeţi la culcare, lăsaţi deoparte tema conflictului, până când veţi cădea de acord că este nevoie să o dezbateți mai pe larg. Pentru doi oameni care se iubesc şi care nu încetează să se preocupe cu iubirea lor, căsnicia este un drum nesfârşit de frumuseţe. (Charlie W. Shedd, Scrisori Caterinei, Editura Bizantină, București, p. 53)(doxologia.ro)

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Toamna trece...repetiții

Taină și minune - Î. P. S. Andrei

La începutul Postului Crăciunului, pe 21 noiembrie, sărbătorim „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Este o legătură directă între cele două lucruri: Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a se pregăti să-L primească în pântecele ei pe Domnul Hristos, noi creştinii postim şase săptămâni înainte de praznic pentru a-L primi pe Mântuitorul în peştera sufletului nostru. Dar, pe cât de lesne este de făcut o legătură între cele două, pe atât de mult ne dăm seama de sfinţenia Maicii Domnului şi de mizeria lăuntrică în care ne găsim noi.
Viaţa Maicii Domnului este taină şi minune. Maica Domnului este „rai de taină”, este „laudă a toată lumea”, este „năstrapă de aur”, este „casa Domnului”. Condacul sărbătorii ne spune că „Preacurata, Biserica Mântuitorului, cămara cea de mult preţ şi Fecioara, sfinţită vistierie a slavei lui Dumnezeu, astăzi se aduce în casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu: Acesta este cortul cel ceresc”. Noi spunem într-o cântare din postul acesta, adresându-ne lui Dumnezeu: „Pe mine, cel ce am ajuns peşteră de tâlhari, arată-mă, Doamne, Cel ce în peşteră Te-ai născut, locaş al Tău şi al Tatălui şi al dumnezeiescului Tău Duh, ca să Te slăvesc în toţi vecii”. Şi, dacă suntem realişti, în faţa tainei unirii cu Hristos, ne folosim de rugăciunea de la Împărtăşanie: „Mă cutremur, primind focul, să nu mă aprind ca ceara şi ca iarba. O înfricoşătoare taină. O, milostivire a lui Dumnezeu. Cum eu, tină fiind, mă împărtăşesc cu dumnezeiescul Trup şi Sânge şi mă fac fără stricăciune”. Maica Domnului se pregăteşte în templu pentru momentul unic din istoria universului când, întrupându-se în sânul ei Hristos şi frate făcându-se cu oamenii, lumea va fi salvată. Datorită acestui fapt, că L-a născut pe „Pomul vieţii”, Preasfânta Fecioară este numită „rai de taină”. „Umbritu-te-a pe tine, Fecioară, spune cântarea, puterea Celui dintru înălţime, şi te-a făcut rai de desfătare, având în mijloc lemnul vieţii, pe Mijlocitorul şi Domnul”. Edenul cel închis pe vremea lui Adam devine accesibil pentru toţi oamenii. Într-un dialog retoric cu locul naşterii spunem: „Găteşte-te Betleeme că s-a deschis Edenul pentru toţi, înfrumuseţează-te Efrata, că Pomul vieţii a înflorit în peşteră din Fecioară. Pentru că pântecele aceleia s-a arătat rai înţelegător, întru care este dumnezeiescul pom, din care mâncând vom fi vii şi nu vom muri ca Adam. Hristos se naşte ca să ridice chipul cel căzut mai înainte”.
Contemplând splendoarea Maicii Domnului şi admirându-i puritatea, ne dăm seama de ce a fost vrednică să-L nască pe Hristos. Şi, întorcându-ne înspre noi, ne dăm seama cât de mizerabili suntem pentru a-L putea primi. Din încurcătură ne scoate postul Crăciunului. Spune Sfântul Simeon Noul Teolog: „Crezând din suflet şi căindu-ne cu căldură, zămislim pe Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre ca și Fecioara, dacă avem sufletele noastre fecioare curate”. Fecioria şi curăţia sufletului încercăm să le regăsim în acest post. Două virtuţi pe cât de mari pe atât de neglijate. Şi nu numai că nu le căutăm, ci le socotim desuete şi demodate. Mai ales în inima tinerilor încearcă duhul anticrist şi secular să dărâme convingerile creştine şi dorul după puritate. Pe cei ce încă au mai rămas nepătaţi, acest duh îi persiflează şi-i marginalizează. Uitându-ne cu speranţă la Maica Domnului, o rugăm să ne ajute prin rugăciunile ei: pe cei mai în vârstă să ne ajute să ne recâştigăm sfinţenia vieţii, pe cei tineri să-i păstreze curaţi şi nepătaţi. În această stare fiind, vom avea bucuria de a-L primi şi noi pe Hristos în inima noastră. (preluare de pe radiorenasterea.ro)

vineri, 20 noiembrie 2015

” Tu și fiul tău - mic exercițiu moralizator pentru părinți și copii ”

Este titlul conferinței care va fi susținută de d-nul profesor Cornel Constantin Coimâzgă, duminică seara (22 noiembrie),
de la ora 18.00 în biserica Parohiei ”Sf. Dumitru„ din Florești.

miercuri, 18 noiembrie 2015

CITIRE DIN SFÂNTA SCRIPTURĂ

În fiecare seară, după slujbă, citim câte un capitol sau două din Sfânta Scriptură, căutând să înțelegem sensul dumnezeieștilor cuvinte.

duminică, 15 noiembrie 2015

” Puneți la inima voastră toate cuvintele pe care vi le-am spus...și să le lăsați moștenire copiilor voștri...! Deuteronom 32,46

Mare bucurie a fost azi în Parohia noastră, când a fost sărbătorită ziua Sfintei Scripturi. Aproximativ 50 de familii care nu aveau Sfânta Scriptură au primit, în dar acest, Sfânt odor.