luni, 31 martie 2014

Program duhovnicesc special, în săptămâna a V-a, din Postul Mare

Săptămâna a cincea a Postului Mare, aduce un program duhovnicesc special. Astfel că și în Bisericuța noastră slujbele săvârșite sunt deosebite. Luni seara de la ora 18. 00 vom face Acatistul Sfântului Nectarie. Miercuri și vineri de la ora 8.30 Liturghia Darurilor Înainte Sfințite. Specificitatea săptămânii este dată de Deniile de miercuri și vineri seara. Astfel că Miercuri de la ora 18.00 vom săvârși Denia Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Cretanul
, iar vineri seara tot de la aceeași oră (18.00), va fi oficiată Denia Acatistului Bunei Vestiri. Sâmbătă ora 8.30 Sfânta Liturghie pentru cei adormiți urmată de parastas și de la ora 18.00 Vecernia Mare urmată de Taina Spovedaniei. În timpul Deniei de miercuri seara din Săptămâna a cincea din Postul Mare se citeşte Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca şi Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul, „pentru că Sfântul Post de patruzeci de zile se apropie de sfârşit şi pentru ca nu cumva oamenii, lenevindu-se, să se îngrijească mai puţin de nevoinţele cele duhovniceşti", cum se spune în Sinaxarul Deniei (Sinaxar în Joia din Săptămâna a cincea a Postului Mare, Triod., p. 422; Cf. şi cartea Deniile, Ed. Trinitas, Iaşi; 1999, p. 92.).
În timpul Deniei de vineri seara, din Săptămâna a cincea a Postului Mare, se citeşte şi se prăznuieşte Imnul Acatist al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria, ocrotitoare a dreptcredincioşilor şi ajutătoare a lor în nevoinţele duhovniceşti ale Postului Mare. Deniile din săptămâna a cincea din Postul Mare, când este pomenită Cuvioasa Maică Maria Egipteanca, sunt în mod deosebit denii de pocăinţă, de conştientizare a morţii spirituale a sufletului robit de păcat şi patimi. La cererea credincioșilor Taina Spovedaniei se poate face în fiecare zi de peste săptămână.

duminică, 30 martie 2014

Fapta cea bună.

În fiecare Sfânt locaș de închinare, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, se află două cutii în care credincioșii pot să-și aducă darul lor. O cutie este pentru întreținerea locașului de cult, iar o altă cutie este numită Cutia Milei, din aceasta a doua cutie (a milei) se susține o parte din opera socială a Bisericii. Astfel că banii adunați în această cutie sunt , în totalitate, direcționați cazurilor sociale. Cutia Milei se deschide, semestrial, la sfârșit de martie, iunie, septembrie și decembrie. Suma colectată în intervalul ianuarie - martie 2014 în Biserica noastră, s-a ridicat la valoarea de 342 lei, din această sumă vom face pachete cu alimente familiilor cu diferite probleme din Parohie, în perioada premergătoare Sfintelor Paști. Tot azi s-a încheiat și Colecta pentru Fondul Central Misionar, în intervalul 09-30. 03.2014 s-a adunat suma de , atenție tot 342 lei, la fel ca la Cutia Milei (a fost o pură coincidență). Suma rezultată din colecta pentru F.C.M. va fi înaintată Protopopiatului și va ajunge la comunitățile care au cea mai mare nevoie de ea. Aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit, și-L rugăm pe Dumnezeu să le primească jertfa.

Copii și părinți

Suntem în duminica a - IV - a a Sfântului și Marelui Post, iar Biserica prin prima Evanghelie care s-a citit, azi, ne oferă prilejul binecuvântat de a medita puțin la un aspect extrem de important din viața noastră - legătura dintre părinți și copii. Tatăl din Evanghelie (este vorba de Evanghelia Sf. Marcu cap IX ) aleargă la Hristos, ca să-i vindece copilul, care avea un duh necurat și deseori acest duh îl arunca în apă și în foc provocându-i răni grave. Fără îndoială că suferința copilului era simțită din plin și de familia acestuia, era o dramă prin care treceau cei din casă. După ce tatăl merge la ucenicii Domnului iar acești nu pot face nimic, se duce la Însuși Mântuitorul, la Sura vieții, la Izvorul nesecat al bunătății, la Doctorul cel care pe toate le vindecă. La El găsește vindecare pentru fiul său. În majoritatea covârșitoare părinții se îngrijesc să ofere copiilor tot ceea ce se poate mai bun. Au grijă de sănătatea lor, de educația lor, le împlinesc poftele etc. Însă câți părinți își pun în gând să crească copiii pentru Dumnezeu și pentru viața veșnică??? Câți le împărtășim din valorile perene ale creștinismului? Câți ne sârguim ca duminică de duminică să alergăm , la fel ca tatăl din Evanghelie, cu copiii noștri la Sfânta Biserică, la Potir, conștienți fiind că numai acolo găsim ADEVĂRATA VIAȚĂ ȘI TRĂIRE. Dragi părinți să fim convinși că NU AVEM DREPTUL DE A-I LIPSI PE COPII DE HRISTOS!VOM FI ASPRU JUDECAȚI DE CEEA CE AM TRANSMIS GENERAȚIILOR URMĂTOARE!

sâmbătă, 29 martie 2014

Dumnezeu ascultă rugăciunile Sfinților Săi - Sfântul Prooroc Ilie

Întâlnirea de azi, din cadrul proiectului ,, Vreau să cresc frumos, vreau să cresc cu Hristos,, a pus în inimile copiilor prezenți faptul că Dumnezeu ascultă rugăciunile Sfinților , dar și a tuturor celor care-I cer ceva, cu credință, Sfântul prooroc Ilie este un exemplu grăitor în acest sens. După aceasta , doamna Raluca s-a ocupat de atelierul de desen, dar și de jocurile în aer liber. Bucuria de pe fețele copiilor ne încredințează că și azi, timpul petrecut aici a fost un timp benefic pentru ei.

joi, 27 martie 2014

Suntem la jumătatea Postului Mare

Fiecare după putință și voință încercăm în această perioadă să ne regenerăm viața duhovnicească. Spre folosul nostru, vine , maica Biserică și ne arată calea de urmat. În general când vorbim despre post, vorbim ca despre un urcuș duhovnicesc. Dacă este așa, atunci jumătate din acest urcuș l-am străbătut. Muntele se ascute puterile par a se diminua și chiar atunci privim mai des spre vârf, acolo unde ne așteaptă cununa. Strădaniile noastre sunt răsplătite cu o cunună neveștejită izvorâtă din mormântul lui Hristos. De aceea merită tot efortul nostru de a ne osteni. Bucuria împlinirii strădaniilor tale așteaptă să fie împărtășită!

marți, 25 martie 2014

Ziua în care aflăm cea mai bună veste

Bunavestire sau Blagoveștenia - cum mai este cunoscută în popor, este ziua în care Arhanghelul Gavriil aduce Maicii Domnului și prin ea întregii umanități , veste că va naște pe Hristos Domnul. Acesta va împărăți peste casa lui Israel și împărăția lui nu va avea sfârșit. Va întemeia Biserica Sa iar porțile iadului nu o vor birui. Fiecare imperiu sau domnie, indiferent de gradul de civilizație la care a ajuns, a sfârșit rămânând doar în amintirea istoriei. Cel vestit de Arhanghel, vine să întemeieze o împărăție veșnică și cheamă la aceasta întreg neamul omenesc. Aici este cheia, zilei, de aceea este atât de minunată această zi, iar o veste ca aceasta nu a mai fost auzită nici până atunci nici de atunci încoace. Să fii chemat la nemurire. Atât de multă importanță are acest praznic încât scena Bunei Vesiri este pictată pe ușile Împărătești ale Sfintelor altare. Să ne bucurăm în această și să o cinstim pa Maica Domnului întru cântări și laude.

duminică, 23 martie 2014

Duminica Sfintei Cruci

În duminica a treia a Sfântului și Marelui Post este prăznuită Cinstita cruce. Vă redau câteva gânduri ale Părintelui Arsenie Boca, cu privire la cruce:
,, Deosebirea, marea deosebire între noi si Iisus, e că Iisus n-avea vină, pe când noi toti avem vină. Si iarăsi, cea mai mare deosebire: Cel nevinovat, Iisus a primit crucea, n-a ocolit-o, nu s-a apărat de ea, n-a stricat nevinovătia Sa, n-a amenintat stăpânirea omenească ce-L răstignea, ci s-a purtat blând, ca Mielul lui Dumnezeu cu cei ce-L răstigneau, si-L huleau după ce L-au răstignit. Noi, dimpotrivă, căutăm pe toate cărările, cum să scăpăm de cruce , cum să ne strigăm nevinovătia, cum să ne ascundem păcatele si să strigăm în gura mare,ce cruce grea avem de dus.
Ne numim crestini, dar ducem crucea târâs si am fi buni bucurosi să scăpăm de ea. Noi facem de rusine Crucea lui Hristos, dar si Crucea lui Hristos ne face pe noi de rusine. Căci să fim drepti : nouă încă nu ne-a îndesat nimeni cununa de spini pe cap, încă nu ne-a bătut nimeni piroane în mâini si în picioare, si încă nu si-a bătut nimeni joc de noi, cum si-a bătut de Iisus. Dar, chiar acestea toate de le-am pătimi, trebuie să răbdăm pentru mântuirea noastră, asa cum le-a răbdat Hristos, tot pentru a noastră mântuire. Nu este o altă cale de mântuire, de ispăsire a păcatelor, decât calea Crucii. Dacă ar fi fost alta, Dumnezeu ne-ar fi arătat-o pe aceea.,,

sâmbătă, 22 martie 2014

Să cerem de la Dumnezeu înțelepciune !

În cadru întâlnirii noastre săptămânale am vorbit, copiilor prezenți, despre regele Solomon, cel vestit pentru înțelepciunea sa. Cei mici au avut ocazia să picteze, fiecare după putere, templu lui Solomon. Am învățat azi că primul lucru pe care ar trebui să îl cerem de la Dumnezeu este înțelepciunea, iar El se va îngriji să nu ne lipsească nimic din ceea ce ne este de folos.

joi, 20 martie 2014

,, O voce pentru cei fără voce,,

Un marș împotriva avorturilor se va desfășura sâmbătă, 22 martie 2014, în preajma sărbătorii Bunei-Vestiri, în mai multe orașe din țară. La Cluj-Napoca, acțiunea este organizată de mai multe asociații laice și religioase printre care ASCOR Cluj, Clinica ProVita, Liga Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români Filiala Dej, Oastea Domnului din Cluj, dar și cu sprijinul mai multor parohii ortodoxe din Mitropolia Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Evenimentul ce își propune să susțină dreptul la viață și să apere familia tradițională și valorile ei, care stau la temelia unei societăți solide și sănătoase, va începe de la ora 11, din piața Unirii, cu o scurtă slujbă de binecuvântare oficiată de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul. Mai apoi participanții vor merge în procesiune pe străzile din centrul orașului. Președintele ASCOR Cluj, Bogdan Dincă: „Sloganul din acest an al marșului pentru viață este ,,O voce pentru cei fără voce”, pentru că suntem și vom încerca să fim tot timpul vocea de apărare a copiilor avortați sau în plan de avort. Într-o societate a cărei conducere administrativă nu distruge de la rădăcină acest flagel ce afectează calitatea unui neam statornic în valori morale și prețuitor de viață și închide ochii la formele vădite sau ascunse de crimă, schimbarea nu poate veni decât din partea noastră”. Tinerii de la ASCOR Cluj au adresat invitația de a participa la acest marș tinerilor, studenților, adulților și familiilor, dar și tuturor celor care cred că avortul în toate formele lui, este o fărădelege în fata lui Dumnezeu și în fața oamenilor și vor să fie glasul celor peste 22 de milioane de copii avortați numai în Romania in ultimii zeci de ani. Anul acesta marșul încununează seria de evenimente desfășurate în perioada 17-23 martie intitulată Săptămâna pentru Viață. Acest demers este încurajat și de comunitățile internaționale, în marile capitale ale lumii, unde în luna ianuarie a acestui an s-au adunat zeci de mii de participanți în Paris, sau peste jumătate de milion în Washington. În plus, în perioada 17-22 martie, dar mai ales mâine în ziua marșului, va fi doliu naţional pentru cei peste 22 de milioane de copii ucişi prin avort şi care nu au apucat să se nască. Astfel, toți participanții la marș vor purta la rever sau la haină o panglică neagră, de doliu, întru pomenirea lor. România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de avorturi. Potrivit unei statistici la Cluj-Napoca au ajuns să se facă, în medie, 16 întreruperi de sarcină pe zi. preluare:radiorenasterea.ro

marți, 18 martie 2014

Prescura și vinul

Luna aceasta jertfa de prescură și vin pentru Sfântul Altar este dăruită de domnișoara Ciaca Andreea. Felicităm inițiativa și rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i primească darul.

luni, 17 martie 2014

Mică adăugire la programul slujbelor

În toată perioada Postului Mare, la orarul slujbelor deja afișat, (vezi în partea dreaptă)se mai adaugă și ziua de luni. Astfel că în această perioadă în fiecare zi de luni de la ora 18.00 va fi slujbă în Bisericuța noastră. Miercuri și vineri va fi săvârșită Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, credincioșii care doresc având posibilitatea de a se spovedi și împărtăși. Tot în această perioadă, sâmbăta dimineața de la ora 8.30 liturghia Sfântului Ioan, specială pentru cei adormiți.

Din viața de zi cu zi

Începând de azi, 17.03. a.c. în zona Parohiei noastre circulă autobuzul M22, care face legătura cu orașul Cluj-Napoca. Astfel că locuitorii străzilor Urușagului și Șesul de Sus vor putea circula cu aceste mijloace de transport în comun. Au fost amenajate și stațiile aferente acestui traseu.

duminică, 16 martie 2014

E timpul să ne curățim de păcate

,, Și văzând Iisus credința lor, i-a zis slăbănogului : Fiule, iertate sunt păcatele tale! ,, Marcu 2, 5
Fiecare duminică din această perioadă, are menirea de a ne aminti că oameni suntem și supuși greșelii. Iar dacă suntem supuși greșelii, ca trecători prin lume ce suntem; în chemarea noastră de creștini avem datoria să ne ridică deasupra greșalelor, să biruim ispita și surpători ai păcatului să ne arătăm. Din Evanghelia de azi reiese, clar, că boala fizică apare ca urmare a păcatelor, de aceea Hristos, mai întâi iartă păcatele și abia apoi redă sănătatea trupească. Știut este faptul că multe vicii transformă trupurile noastre în locuri de grea suferință. De exemplu cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt întâlnite la fumători, obezitatea la lacomi, alcolicii vor dezvolta ciroză la ficat iar desfrânații se vor pricopsi cu boli venerice unele nevindecabile. Înțelegem de aici că suntem direct răspunzători, înaintea lui Dumnezeu și a semenilor noștri, de viața pe care o ducem urmând a ne asuma toate consecințele care derivă dintr-o viață neînfrânată. Pentru toate acestea (și altele ca acestea) Hristos ne oferă Trupul și Sângele Său spre iertarea păcatelor, spre curățire și spre viața veșnică fără de durere și fără de suferință. Hristos așteaptă doar să-L căutăm, este ajunge să ne mărturisim sincer și complet iar El va face din noi un om nou înnoit după chipul Său. Este șansa noastră să nu o risipim!

sâmbătă, 15 martie 2014

Prima ieșire din acest an

Sâmbăta aceasta am profitat de vremea bună și așa după cum , am promis săptămâna trecută copiilor, am făcut o ieșire,în afara satului. După ce am vorbit despre David care ajunge rege, fiecare copil a avut ocazia să modeleze cea mai frumoasă coroană pentru regele David. Copiii și-au demonstrat și de această dată îndemânarea, modelând fiecare după putere și talent o coroană pentru regele David . A urmat apoi ieșirea în aer liber unde ne-am bucurat de adierea domoală a vântului și de soarele strălucitor. Când am ajuns aproape de vârful dealului , din apropierea Bisericuței, am făcut un popas pentru a lua masa, la finalul căreia am avut și desert. Știți și voi că întotdeauna astfel de ieșire îți dă poftă de mâncare, iar copiii noștri, au mâncat tot ce aduseseră cu ei. A urmat, jocuri, cântece și multă mișcare în aerul proaspăt de primăvară. Bucuria s-a citit pe fețele tuturor! Ne dorim ca o dată cu încălzirea vremii să putem face cât mai multe astfel de ieșiri.