joi, 27 februarie 2014

Jertfa supremă, viața, pentru Hristos și creștinism

Cel mai recent semn al problemelor creștinilor coptici care se răspîndește dincolo de Egipt, este că șapte bărbați creștini au fost împușcați prin execuție pe o plajă în afara orașului Benghazi, au anunțat luni oficialii de securitate din Libia. Potrivit Christian Today, trupurile au fost găsite cu împușcături în cap, într-o arie în care răpirile și asasinările sunt frecvente și unde activează militanți islamiști, raportează Reuters. Victimele “au fost răpite din casele lor de oameni înarmați”, raportează Middle East Concern. “Acești oameni înarmați au mers de la ușă la ușă prin apartamente, căutând locatari care erau creștini.” Libia, în special partea Benghazi, este ostilă față de creștinism , fiind „cea mai dificilă țară din nordul Africii pentru a fi creștin.” În Libia, atașamentul pentru orice religie în afara Islamului este pedepsit cu moartea. Cu toate acestea creștinismul în această parte a globului este în creștere. Să ne rugăm și noi pentru pace și libertate.

miercuri, 26 februarie 2014

Săptămâna brânzei.

Din punct de vedere Liturgic ne aflăm în săptămâna brânzei sau săptămâna albă. Părinții Biserici au rânduit ca săptămâna dinainte Postului Mare să fie zile în care să nu se consume carne ci doar lactate, pentru a nu se face trecerea bruscă la alimentația vegetală. În această perioadă se face dezlegare la lapte, brânză, ouă și pește inclusiv în zilele de miercuri și vineri. Duminică seara vom lăsa sec și de la acestea, urmând ca de luni să intrăm în Sfântul și Marele Post al Paștilor.

marți, 25 februarie 2014

Darurile pentru Sfântul Altar

Îi vedem de fiecare dată când mergem la Biserică, sunt întotdeauna primii și pleacă ultimii. Ne întâmpină cu dragoste și se îngrijesc de fiecare persoană și lucru. Sunt ,, bunu,, și ,, buna,, așa cum îi numesc copiii din cartier,, Mihai și Eugenia Orban, sunt cei care luna aceasta au oferit darurile de prescură și vin pentru Sfântul Altar.

luni, 24 februarie 2014

Agapă la lăsatul secului de carne.

Cu duminica Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodoxi, lasă sec de carne, asta însemnând că nu se mai mănâncă carne până la Învierea Domnului. Pentru a marca acest lucru, a fost organizată în Bisericuța noastră, o agapă frățească la care au participat aproximativ 30 de persoane (adulți și copii). Scopul acestei agape a fost acela de a ne cunoaște mai bine, de a interacționa. Cei prezenți și-au exprimat dorința ca aceste agape să aibă loc la fiecare început de Post (Crăciun și Paști) iar o dată pe lună , în a doua duminică, după Taina Sfântului Maslu, să rămânem pentru câteva minute , pentru a răspunde întrebărilor credincioșilor, împreună cu preoții invitați.

Un nou creștin!

Ieri după Sfânta Liturghie, Mihnea Andrei, a îmbrăcat haina cea nouă și luminoasă, în cadrul Tainei Sfântului Botez. Îi dorim să fie sănătos, să aducă multă bucurie părinților săi și fie un bun creștin. Mulțumirile noastre se îndreaptă către familia lui Mihnea care a binevoit să ne pună la dispoziție aceste minunate poze.

sâmbătă, 22 februarie 2014

SĂ ÎNVĂȚĂM COPIII, SĂ-L IUBEASCĂ PE DUMNEZEU !!!

Sub acest generic s-a desfășurat a doua întâlnire din acest an cu cei mici. Cei prezenți au avut posibilitatea de a desena, fiecare, ceea ce ar dori ei să-I ofere lui Dumnezeu. Impresionant a fost faptul că în aproape toate desenele au fost prezente inimioare. Întrebând de ce au desenat inimioare au răspuns că inima înseamnă dragoste, iar ceea ce vor ei cel mai mult să-I ofere lui Dumnezeu este dragostea lor. Am fost foarte plăcut impresionat de acest lucru, și am luat aminte că NOI CEI MARI TREBUIE SĂ-I AJUTĂM PE CEI MICI SĂ-ȘI PĂSTREZE ȘI SĂ ÎNMULȚEASCĂ ACEASTĂ DRAGOSTE CĂTRE DUMNEZEU. În partea a doua, cei mici, au început să confecționeze mărțișoare pe care le vor oferi în ziua de 9 martie, atunci când vom marca ziua mamei, anul acesta fiind prima duminică din Postul Mare numită și Duminica ortodoxiei.

NICULA.....

Cu siguranță toți am auzit de NICULA. Când vorbim de Nicula, automat ne gândim la SFÂNTA MĂNĂSTIRE A MAICII DOMNULUI care se află în acest sat. Am convingerea că mai toți ați trecut pragul acestei Sfinte Mănăstiri, lucru pe care l-am făcut și eu de mai multe ori. Însă săptămâna aceasta a fost cu totul specială pentru că am petrecut aici 4 zile, de luni până joi. Arhiepiscopia noastră a organizat un curs de duhovnicie la care au participat câte 3 preoți din fiecare Protopopiat al Județului Cluj. Tema a fost : Spovedania și Împărtășania. Aspecte practice. Invitații au conferențiat pe aceste teme, iar participanții au pus întrebări. Scopul a fost acela de a ști cum să venim și mai mult în sprijinul credincioșilor noștri, mai alesa în și prin Taina Spovedaniei. Iată MĂNĂSTIREA NICULA și locul unde au fost ținute aceste cursuri, în câteva imagini: Un loc în care trebuie să (re)veniți!