joi, 30 ianuarie 2014

,,În tot pământul a ieşit vestirea lor, şi la marginile lumii cuvintele lor,, Psalmul 18, 4.

Sfintii Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nazianz sunt praznuiti pe 30 ianuarie. Chiar daca fiecare din cei trei Sfinti Ierarhi au in calendar zile separate de praznuire, in secolul al XI lea s-a stabilit ca ei sa fie sarbatoriti impreuna, pentru a evita dezbinarea credinciosilor, care ajunsesera sa considera pe unul din ei mai demn de cinstire. Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat impreuna Sfantului Ioan al Evhaitelor si i-au spus intr-un glas: "La Dumnezeu una suntem si nicio impotrivire sau vrajba nu este intre noi. Ci fiecare la timpul sau, indemnati fiind de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea, si de vei chema pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, impreuneaza-ne praznuirea intr-o singura zi." Asa s-a incheiat disputa prezenta intre crestini pe tema „care este cel mai mare dintre cei trei sfinti ierarhi“. Cand vorbeste despre Sfintii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei ca Sfantul Vasile cel Mare este mana care lucreaza,pentru că s-a distins prin organizarea așezămintelor de binefacere; Sfantul Grigorie Teologul este mintea care gandeste,arătându-se prin aceasta știința și înțelepciunea cu care și-a scris lucrările teologice; iar Sfantul Ioan Gura de Aur este gura care vorbește,datorită predicilor sale fără de asemănare.
La Congresul Facultatilor de Teologie din Atena din anul 1936 s-a hotarat ca ei sa devina patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic din intreaga lume. Să-i lăudăm și noi cu cuvintele Condacului I din Acatistul Sfinților Ierarhi ,,Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor si intocmai cu apostolii, si ai lumii invatatori, pe marele Vasile cel cu dumnezeiasca minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; si pe Ioan luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam : bucura-te, treime de arhierei mult-laudata !,,

duminică, 26 ianuarie 2014

Un nou creștin

Dan Andrei este cel de al treilea copil creștinat, anul acesta, în Bisericuța noastră. Felicităm părinții și nașii iar lui, Dan Andrei, îi dorim creștere cu sănătate și în credință.

Comitetul Parohial

Tot azi a avut loc și ședința de constituire a Comitetului Parohial. Președintă a acestui Comitet a fost aleasă doamna Șipoș Elena. Dorim acestor doamne și domnișoare ca activitatea desfășurată să fie spre folosul tuturor.

Consilierii Parohiali

Azi a avut loc ședința de constituire a Consiliului Parohial, după ce în urmă cu 2 săptămâni lista propusă a fost votată Adunarea Parohială. A fost ales și Epitropul Bisericii noastre în persoana domnului Blaga Petru. Aceștia sunt noii consilieri: . Le dorim o activitate rodnică spre folosul Parohiei noastre și așteptăm de la dânșii asumarea acestei demnități la care au fost chemați.

Andrei a împlinit cinci ani

Azi a fost din nou motiv de bucurie pentru comunitatea noastră, Andrei a împlinit 5 ani și a ales să împărtășească această bucurie cu toți cei prezenți la Sfânta Liturghie, unde a împărțit deliciosul tort cu cei mai sinceri prieteni, cei de la bisericuță. Îi dorim ca anii să-i fie plini de realizări.

vineri, 24 ianuarie 2014

155 de ani de la unirea Principatelor Române - Hora Unirii

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la 65 ani!

Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împlinește azi 65 de ani de viață. Ziua a început-o cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj- Napoca. Î.P.S. Andrei și-a făcut simțită prezența, imediat după instalarea Sa ca Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului. Este un neobosit misionar, vizitând în scurt timp întreaga Eparhie. A adus un suflu nou prin multiplele activități organizate la inițiativa sa: înființarea de noi parohii și mănăstiri, grija deosebită față de tineri, sprijinirea bătrânilor, orfanilor și bolnavilor, un program liturgic și duhovnicesc intens , un profesor emerit și nu în ultimul rând un părinte care primește pe toți cu dragoste. La ceas aniversar, rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l țină ,, în pace, cinstit, sănătos, îndelungat în zile drept învățând cuvântul adevărului,,

miercuri, 22 ianuarie 2014

Darurile pentru Sfântul Altar

Luna aceasta Darurile de Prescură și vin sunt oferite de familia Zedler Iulian. Mulțumim și Bunul Dumnezeu să primească jertfa lor.

marți, 21 ianuarie 2014

Prințesa Ileana - Maica Alexandra, de 23 de ani se bucură cu Îngerii

În anul 1909, regelui Ferdinand și reginei Maria li se năștea fica cea mică, Ileana.Crescută într-un climat elevat, învață arta și frumusețea, engleza și franceza de la mama ei (foto stânga, Regina Maria și Prințesa Ileana), iar de la tatăl germana, dar mai ales va moșteni devotamentul , dragostea și datoria pentru România. Viața Prințesei a fost foarte agitată. Nu o să insistăm asupra datelor biografice, dar vi le recomand cu căldură. La 52 de ani devine ucenică la Mănăstirea ,, Acoperământul Maicii Domnului,, din Franța, găsind viața pe care și-a dorit-o.Atunci spunea :,, În inima mea, întotdeauna am dorit să devin călugăriță. Dar a fost atât de mult de făcut în România când am fost tânără.,, După 6 ani se va muta în America, unde va întemeia o Mănăstire ortodoxă.În anul 1967 este tunsă în monahism cu numele de Alexandra, lăsând în urmă pe sora ,, Ileana,, cum însăși mărturisea. La 21 ianuarie 1991, pe la ora amiezii, respirația i s-a oprit, iar sufletul și-a început lunga călătorie.
În testamentul ei a cerut doar două lucruri: să fie îngropată cu averea ei cea mai prețioasă și anume o cutiuță din aur în care era o fărâmă de pământ românesc, pe care o păstrase cu sfințenie; și să fie iertată de cei cărora le-a greșit, pentru că n-ar fi vrut să facă acest lucru. O întâmplare care i-a marcat viața, a fost vederea Sfinților Îngeri pe care o redau mai jos, și în urma căreia mai târziu, va scrie o carte intitulată simplu dar sugestiv,, Sfinții Îngeri,, pe care, de asemene o recomandăm cu drag!
,,Într-o zi, dis de dimineata, când aveam sapte ani, am vazut îngerii. Sunt tot atât de sigura azi cum am fost si atunci. Nu am visat, nici "n-am avut vedenii". Stiu precis ca erau acolo, cu mare claritate. N-am fost nici mirata, nici înspaimântata. N-am fost nici macar înfiorata, ci teribil de bucuroasa. Am vrut sa le vorbesc si sa-i ating. Camera noastra, a copiilor, era luminata de zorii zilei si am vazut un grup de îngeri, stând în jurul fratelui meu mai mic. Eram atenta, altfel n-as fi putut auzi vocile lor. Purtau vesminte lungi, vaporoase, de diverse culori pale. Parul le ajungea pâna la umeri si era diferit colorat, blond, roscat si brun închis. Nu aveau aripi. La picioarele patului fratelui meu Mircea, putin mai la o parte de ceilati, statea o fiinta cereasca. Mai înalt si nemaipomenit de frumos, cu aripi mari, albe. În mâna dreapta purta o lumânare aprinsa. Nu parea sa apartina grupului de îngeri strânsi în jurul patului. El statea deoparte si astepta. L-am recunoscut a fi îngerul pazitor.
( foto dreapta, Principesa Ileana, împreună cu Mitropolitul Nicolae Bălan și Părintele Arsenie Boca) Am observat apoi ca la picioarele propriului meu pat statea o creatura cereasca asemanatoare. Era înalt, vesmântul era albastru, cu mâneci largi. Parul era castaniu, fata ovala si frumusetea sa n-o pot descrie, pentru ca nu poate fi comparata cu nimic omenesc. În spatele lui aripile se înaltau lateral si în sus. O mâna era ridicata la piept, în timp ce în cealalta purta o lumânare aprinsa. Doar zâmbetul poate fi descris ca angelic; dragoste, bunatate, întelegere si siguranta izvorau din el. Încântata, am trecut peste cuvertura si, îngenunchind la capul patului, am întins mâna cu dorinta arzatoare sa-l ating pe surâzatorul meu pazitor, dar el a facut un pas înapoi, a întins mâna prevenitor si a dat usor din cap. Eram atât de aproape de el încât îl puteam atinge cu usurinta. "Oh, te rog, nu pleca", i-am spus, cuvinte la care toti ceilalti îngeri au privit spre mine si mi s-a parut ca am auzit un râs argintiu, dar de acest sunet nu sunt sigura, desi stiu ca râdeau. Apoi au disparut." (Maica Alexandra - Principesa Ileana a României. "SFINTII ÎNGERI", Ed. Anastasia 1992, pag. 301 - 302)

duminică, 19 ianuarie 2014

O nouă sărbătorită în mare familie parohială

Anastasia a împlinit un an de viață. Cel mai bun loc de ați sărbători ziua de naștere, este cu adevărat Biserica din care faci parte. Îi aduci mulțumire Bunului Dumnezeu care Ți-a dat viață ( tu sau părinții dacă ești mic)! Aici totă lumea cântă * Un suflet bun să ai* în mod dezinteresat și cu mult drag. Așa s-a întâmplat și în cazul Anastasiei, care, azi, a fost înconjurată de numeroși copii prezenți la Sfânta Liturghie. Cei mari au cântat, Anastasiei, iar aceasta i-a răsplătit, în special pe cei mici, cu câte o feliuță de tort și un păhărel de suc.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Cătălin - Andrei și Maria- Gabriela, primii încreștinați din acesta an

Cătălin - Andrei este primul încreștinat din acest an Tot azi a fost încreștinată și Maria - Gabriela Le dorim ca haina nouă a Botezului să rămână curată până la finalul *Călătoriei*

luni, 13 ianuarie 2014

Lista noilor membrii a Consiliului și Comitetului Parohial pentru perioada 2014-2018

Așa cum am anunțat, duminică, au avut loc alegeri pentru Consiliul și Comitetul Parohial pentru perioada 2014-2018. Adunarea Parohială a votat în unanimitate lista propusă. Ședința de constituire a celor două Organisme Parohiale va avea loc duminică 26.01.2014, după Sfânta Liturghie.