marți, 31 decembrie 2013

Chemare la rugăciune

Suntem în ultima zi a anului acestuia. Privind la ce a fost, primul gând este : cât de repede poate să treacă timpul. Parcă numai ieri pășeam încrezători în acest an și iată-ne deja la ora bilanțului. Însă vorba cronicarului * nu-s vremile sub om, ci omul este sub vremi*. La ceas de noapte, începând cu ora 23.00 ești chemat la rugăciune! Noaptea, spun Sfinții Părinți, rugăciunea e mai puternică, este foc mistuitor. Când mulți vor uitat că sunt creștini, tu vino în Biserica lui Hristos! El te cheamă și te așteaptă! Urmează cuvântul Sf. Ap. și Ev. Ioan : ,, Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el. Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului şi pofta ochilor şi trufia vieţii, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume. Şi lumea trece şi pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac ,, (I Ioan 2, 15-17). Timpul trebuie prețuit la justa lui valoare el este „intervalul în care Dumnezeu așteaptă răspunsul nostru la oferta iubirii Sale”. Eminescu a surprins genial aceste prefaceri și gânduri care ne încearcă pe toți la cumpăna dintre ani: „Cu mâine zile-ți adaogi/ Cu ieri viața ta o scazi/ Și ai cu toate astea-n față/ De-a pururi ziua cea de azi.” Fericitul Augustin, în Confessiones spune : „Anii, Tăi, Doamne, nici nu merg, nici nu vin, ci stau toți împreună. Anii Tăi, o singură zi și ziua Ta nu este în fiecare zi, ci astăzi, fiindcă astăzi al Tău nu cedează zilei de mâine, căci nu urmează zilei de ieri. Astăzi al Tău: eternitatea”.
Cu mult timp în urmă Sfântul Ioan Gură de Aur a glăsuit: „Anul îţi va merge bine nu când tu vei sta beat în ziua cea dintâi a lui, ci când, atât în ziua cea dintâi, cât şi în cea de pe urmă, şi în fiecare zi, tu vei face fapte plăcute lui Dumnezeu. Nu beţia înseninează, ci rugăciunea; nu vinul, ci cuvântul înfrânării. Vinul stârneşte furtună, cuvântul lui Dumnezeu aduce linişte.” Doar în Biserică înțelegem cel mai bine cum timpul se întâlnește cu veșnicia. Să pune în noul an început bun viețuirii noastre de creștin.

luni, 30 decembrie 2013

65 de ani de viață pentru Preasfințitul Episcop-Vicar, Vasile Someșanul

Cu adâncă recunoștință, aducem azi, un gând de mulțumire, la împlinirea a 65 de ani de viață, Preasfințitului Episcop - Vicar Vasile Someșanul. Preasfințitul Vasile, este cunoscut ca un neobosit misionar, rugător stăruitor, cu dragoste față de toți, îngăduitor cu oamenii și vindecător al păcatelor și păcătoșilor. Blândețea și bunătatea sunt alte calități care-l caracterizează. Este de 37 ani în slujba Bisericii noastre Ortodoxe, pe care de 15 o slujește în demnitate de Episcop.
Smerenia este, poate, caracteristica principală a Preasfinției Sale. De aceea nu voi mai adăuga și alte calități din dorința de a nu știrbi omul cel duhovnicesc. Este Episcopul care a săvârșit prima slujbă arhierească în parohia noastră. Întru mulți, sănătoși și binecuvântați ani, Preasfințite!

Noaptea mulțumirii

*Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur, aduc Ţie mulţumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine nevrednicul robul Tău. Te slăvesc, Te laud şi Te cânt ca pe un Domn, Stăpân şi Făcător de bine. Şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumesc şi cu smerenie mă rog nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să-mi dăruieşti faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine şi de aproapele meu. lzbăveşte-mă de tot răul şi necazul. Dăruieşte-mi linişte şi mă învredniceşte ca în toate zilele vieţii mele totdeauna mulţumire să-Ţi aduc şi să grăiesc şi să cânt cele preabune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. În noaptea dintre ani, începând cu ora 23.00, în bisericuța noastră va fi săvârșită slujba de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, dar și rugăciuni de cerere pentru anul care începe.La sfârșit vor fi citite și rugăciuni de dezlegare.Acum când sunt atâtea tentații, TU CE ALEGI SĂ FACI, CUI VREI SĂ-I SLUJEȘTI? UNDE VEI FI ÎN ACEASTĂ NOAPTE? ÎN BISERICĂ SAU LA DEZMĂȚURI DE TOT FELUL? NU UITAT CĂ TE NUMEȘTI CREȘTIN. DU O VIAȚĂ CA ATARE!

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Duminica după Nașterea Domnului

Ne-am bucurat de praznicului Nașterii Domnului. Am cântat împreună cu îngerii, ne-am închinat cu păstorii, am căutat împreună cu magii și am aflat că S-a Născut Hristos Domnul să mântuiască tot omul. Duminica aceasta este numită, duminica după Nașterea Domnului, iar la Sfânta Liturghie se citește fragmentul cu fuga în Egipt a Fecioarei Maria cu pruncul aflați în grija dreptului Iosif.
Este firesc să ne întrebăm: noi cum ne-am raportat la acest mare praznic? L-am primit pe Hristos așa cum se cuvine? am așteptat venirea Sa? Am trăit un Crăciun cu Iisus sau doar o relaxare departe de El? Fiecare dintre cei amintiți (păstori, magi, îngeri)i-au adus câte ceva, dar TU ce ai adus pruncului Iisus? Mai are El nevoie de aur, smirnă și tămâie? Sau se mulțumește cu faptele noastre cele bune făcute cu ajutorul Său în numele Lui? Cu siguranță că Mesia nu are nevoie de aceste lucruri, însă așteaptă ca după această întâlnire cu el să schimbăm *macazul*. Dorește ca aurul nostru să fie fapta bună, smirna noastră să fie smerenia iar tămâia să fie transformată în dragoste față de toată lumea. Nu toți sau bucurat de această naștere, Irod a fost mânios a căutat să-L ucidă pe prunc dar Tatăl L-a apărat. Au murit 14.000 de prunci,
azi sunt mucenici și se bucură în rai. Au primit răsplata, jertfei lor. Te îndemn la o viață alături de Hristos. Toți cei care nu umblă în cărările Lui vor muri, însă făgăduită este fericirea veșnică celor care împlinesc poruncile Lui!

miercuri, 25 decembrie 2013

Primul Crăciun în Parohia noastră.

Bisericuța noastră s-a dovedit neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor prezenți. A fost o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească, animată de prezența a aproape 30 de copii care s-a împărtășit și au primit daruri. O parte dintre aceștia, unii îmbrăcați în costume naționale, L-au preamărit pe pruncul Iisus, printr-un scurt moment de colinde și poezii. Înainte de a mirui, toți cei prezenți am cântat trei colinde lucru apreciat de către toți, prin faptul că, Bisericuța noastră a răsunat, într-un glas, mai mult ca oricând.

Colindăm colind duios...

Așa cum am promis în seara de ajun am fost la colindat prin parohie. Am început de la Sfânta Biserică la ora 17.00 și am terminat la ora 01.15. Ne bucurăm că această dorință a fost posibilă.

marți, 24 decembrie 2013

Un scurt gând de Sfânta Naștere...

În seara aceasta coruri de îngeri vor intona cântece de slavă Celui care se naște în Peștera Betleemului. Deschideți și tu inima pentru a face loc Pruncului Iisus, cântă și tu cu cetele cerești, primește-L pe Domnul în casa ta. Bucură-te împreună cu păstorii, caută împreună cu magii, saltă cu toată făptura. Fiul lui Dumnezeu coboară din scaunul slavei Sale la noi, pentru ca să trăiască cu noi și printre noi. SĂ-L SIMȚIM APROAPE! CRĂCIUN CU BUCURIE! Gânduri alese și pentru cei departe de Țară, dar, care știm că ne urmăresc!

luni, 23 decembrie 2013

Am (Vom) plecat la colindat..........

Marți seara, în Ajun de Crăciun, de la ora 17.00 vom săvârși Slujba Vecerniei celei Mari cu Litie, apoi vom începe colinda din Biserică. Știm că marii majorități ne plac colindele și să primim colindători,însă, de multe ori ne limităm la a primi și nu suntem și noi cei care aducem această veste a Nașterii Mântuitorului.De aceea în seara de ajun vom merge la colindat prin Parohie. Este șansa noastră de a deveni buni mărturisitori și trăitori. VINO ȘI TU CU NOI LA COLINDAT!

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Ultima întâlnire din cadrul proiectului * Vreau să cresc frumos, vreau să cresc cu Hristos*

Iată-ne ajunși la finalul proiectului nostru. Ne bucurăm de participarea copiilor, mulțumim părinților care ne-au sprijinit, în special doamnei Raluca și doamnei Liliana, și sperăm ca acest demers al nostru să aducă roade pe viitor. Au fost prezenți în medie câte 10 copii, în fiecare sâmbătă. Azi a fost o zi festivă am sărbătorit-o pe Iulia, care a împlinit 6 ani și ne-a adus prăjitură și suc, iar la final au fost înmânate și diplome care să le amintească celor mici de aceste zile. În ziua de Crăciun vom avea un scurt moment închinat Domnului Hristos pregătit de cei mici.